در مقاله های پیشین به طور مفصل درباره رادیولوژی و کاربرهای آن صحبت کردیم و مزایای آن را نیز توضیح داده ایم. در این مقاله قصد داریم درباره عوارض رادیولوژی اطلاعاتی را به شما بدهیم.
پس برای اطلاع از این عوارض تا انتهای مقاله همراه ما باشید:
کاربردهای رادیولوژی
همان طور که گفتیم در مقاله ای جداگانه درباره “آشنایی با رادیولوژی” به طور کامل این روش تصویربرداری را معرفی کردیم. می توانید برای اطلاع از جزئیات به این مقاله مراجعه کنید.
اما به طور خلاصه رادیولوژی یک روش تصویربرداری در حوزه علم پزشکی است که پزشک به کمک این عکس, می تواند سریع تر و با دقت تر بیماری ها را تشخیص دهد.
انواع تصویربرداری رادیولوژی
همان طورکه گفته شد, رادیولوژی یک روش تصویربرداری از بدن است که به کمک این تصاویر تشخیص بیماری سریع تر اتفاق می افتد. همچنین یک رشته دانشگاهی به همین نام در دانشگاه ها وجود دارد که دانشجویان در این رشته, با دقت و جزئیات دستگاه رادیولوژی و نحوه انجام کار با دستگاه را فرا می گیرند.
- رادیوگرافی یا پرتو ایکس: با تابش اشعه ایکس بر بدن می توان از درون آن عکسبرداری کرد.
- اولتراساند یا سونوگرافی: تصویربرداری از بدن به کمک امواج فراصوت برای تشخیص توده ها و حرکات جنین.
- تومورگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن: با تابش اشعه ایکس از درون بدن به صورت لایه ای اسکن انجام می دهد.
- تصویرسازی تشدید مغناطیسی یا ام ار ای: در این روش با استفاده از امواج مغناطیسی از درون بدن عکس برداری می کنند.
- اسکن پزشکی هسته ای: به کمک مواد رادیواکتیو برای تشخیص بیماری و تصویربرداری از درون بدن استاده می کنند.
از رادیولوژی برای تشخیص بسیار یاز بیماری ها استفاده می شود. طیف کاربرد این روش بسیار زیاد است. از این روش برای تشخیص: شکستگی استخوان ها, لخته های خونی, مشکلات گوارشی, مشکلات دستگاه قلب و عروق, تشخیص توده های سرطانی و انواع سرطان و … استفاده می شود.
همچنین می توان به کمک تصویربرداری رادیولوژی از تاثیر روند درمان فعلی نیز مطلع شد.
بررسی عوارض تصویربرداری به روش رادیولوژی
انواع تصویربرداری پزشکی دارای عوارضی هستند که در ادامه به بررسی عوارض رادیولوژی خواهیم پرداخت:
- یکی از عوارض رادیولوژی آن است که, تابش اشعه رادیولوژی برای نوزادانی که در رحم مادر هستند بسیار خطرناک بوده و تا 40% خطر ابتلا به سرطان را در سنین بزرگسالی در این نوزادان افزایش می دهد.
- گزارش شده است که افرادی که در حدود 20 الی 30 سال گذشته, در ناحیه قفسه سینه یا بالاتر تصویربرداری رادیولوژی داشته اند اکنون دچار مشکلات تیروئیدی یا سرطان شده اند.
- یکی دیگر از عوارض رادیولوژی تابش مکرر اشعه ایکس بر بدن است که در دراز مدت سبب بروز سرطان مغز استخوان می شود.
- طبق اظهارات خود دانشمندان, تابش متعدد اشعه ایکس به نواحی شکم ممکن است باعث آسیب های ژنتیکی در افراد شود و در نهایت این آسیب ها به نسل بعدی منتقل شود.
عوارض رادیولوژی برای کودکان بیشتر است!
کودکان آسیب پذیر تر از بزرگسالان هستند, به دلیل آن که سلول های افراد بالغ قادرند به سرعت خود را ترمیم کنند.
اما در کودکان و نوزادان, به دلیل آن که سلول هایشان در حال رشد هستند, سریع تر تقسیم می شوند. در نتیجه امکان آسیب رسیدن به DNA و یا جهش ژنتیکی در کودکان افزایش پیدا می کند.
بنابراین بهتر است مادران باردار به دلیل عوارض رادیولوژی, آن را در این دوره انجام ندهند, ولی در صورت لزوم حتما با تجویز و تحت نظارت پزشک انجام شود. البته اسکن ها جنین را در معرض پرتوها قرار نمی دهند اما به هر حال باید با پزشک مشورت شود.
البته پزشکان هم فقط در صورت لزوم رادیولوژی را برای کودکان تجویز می کنند.