در این مطلب ما به بررسی موارد کاربرد اسکن تیروئید مشغول شدهایم. اسکن تیروئید یکی از روشهای پزشکی است که با آن غده تیروئید را بررسی میکنند. برای موارد نسبتاً زیادی از اسکن تیروئید استفاده میکنند.
اسکن تیروئید چیست؟
اسکن تیروئید یک روش تصویربرداری پزشکی است. که برای ارزیابی ساختار و عملکرد تیروئید، یک غده مهم در گردش خون و تولید هورمونهای تیروئید، استفاده میشود. این اسکنها به معماری و فعالیت تیروئید نگاه کرده و ممکن است به مشکلاتی مانند تومورها، گلبولهای خونی غیرعادی، آبسه یا سایر مشکلات ساختاری اطلاعاتی ارائه دهند.
یکی از روشهای معمول برای اسکن تیروئید، اسکن تیروئید با استفاده از تکنتیم-99m است. در این روش، ماده رادیواکتیو که به نام تکنتیم-99m استفاده میشود، به هورمون تیروئید متصل میشود و امکان تصویربرداری از توزیع آن در تیروئید فراهم میشود. این اسکنها به پزشک کمک میکنند تا مشکلاتی مانند هیپرتیروئیدیسم (افزایش فعالیت تیروئید) یا هیپوتیروئیدیسم (کاهش فعالیت تیروئید) را تشخیص دهند و ساختار تیروئید را ارزیابی کنند.
موارد کاربرد اسکن تیروئید
اسکن تیروئید در موارد مختلفی کاربرد دارد و به عنوان یک ابزار تشخیصی در زمینههای زیر استفاده میشود:
-
ارزیابی عملکرد تیروئید
اسکن تیروئید به پزشک کمک میکند تا فعالیت تیروئید را اندازهگیری کند و مشکلاتی مانند هیپرتیروئیدیسم یا هیپوتیروئیدیسم را تشخیص دهد.
-
تشخیص گلبولهای خونی غیرعادی
اسکن تیروئید ممکن است نشاندهنده وجود تودهها یا تومورهای تیروئید باشد که ممکن است خونریزی یا سایر مشکلات مربوط به گلبولهای خونی ایجاد کنند.
اطلاعات بیشتر: تبدیل cd به کلیشه
-
بررسی تودهها و نموهای تیروئید
اسکن تیروئید میتواند به بررسی تودهها، آبسهها یا سایر نموهای نامعمول در تیروئید کمک کند. بعد از جراحی تیروئید، اسکن تیروئید ممکن است برای ارزیابی بازسازی و عملکرد بازمانده از تیروئید استفاده شود.
-
تشخیص و پیگیری نوع خاصی از تیروئید
در برخی موارد، این اسکن برای تشخیص و پیگیری تیروئیدیت ها (التهابهای تیروئید) مورد استفاده قرار میگیرد. تصمیم در مورد انجام اسکن تیروئید توسط پزشک بر اساس نیازهای خاص بیمار و شرایط سلامتی او اتخاذ میشود.
روش اسکن تیروئید
اسکن تیروئید با استفاده از مواد رادیواکتیو انجام میشود و یکی از شیوههای تصویربرداری پزشکی است. روش متداول برای اسکن تیروئید، اسکن تکنتیم-99m است و نتایج آن تبدیل سی دی سی تی اسکن شده و به پزشک تحویل داده میشود.
ابتدا، یک ماده رادیواکتیو به نام تکنتیم-99m تهیه میشود. این ماده رادیواکتیو به یک حامل (که معمولاً تکنتیم سولفاید است) متصل میشود. ماده رادیواکتیو سپس به بیمار تزریق میشود. این ماده به دلیل شباهت ساختاری به هورمونهای تیروئید، به سلولهای تیروئید متصل میشود و تجمع مییابد.
بعد از تزریق، بیمار باید مدتی منتظر بماند تا ماده رادیواکتیو به تیروئید جذب شود. این مدت معمولاً تا 20-30 دقیقه میتواند باشد. پس از گذشت زمان مورد نیاز برای جذب، اسکن تصویربرداری از تیروئید انجام میشود. دستگاه تصویربرداری یک دوربین گاما را به نمونه مورد ارزیابی نزدیک میکند و تصاویر تیروئید را ثبت میکند.
تصاویر به پزشک نشان داده میشوند تا او بتواند ساختار تیروئید، تومورها، آبسهها یا نموهای دیگر را ارزیابی کند و اطلاعاتی در مورد عملکرد تیروئید به دست آورد. نتایج اسکن تیروئید با چاپ سی دی سی تی اسکن به کلیشه توسط پزشک تحلیل شده و تشخیص یا ارزیابی مشکلات ممکنه ارائه میشود.
عوارض اسکن تیروئید
اسکن تیروئید با استفاده از مواد رادیواکتیو، معمولاً به عنوان یک روش تصویربرداری امن محسوب میشود؛ با این حال، ممکن است برخی از افراد به عوارض کوچک ناشی از استفاده از مواد رادیواکتیو و یا فعالیت دستگاه تصویربرداری پاسخ نشان دهند. در اکثر موارد، این عوارض کوچک و موقتی هستند. برخی از عوارض ممکن عبارتاند از:
- برخی از افراد ممکن است حساسیت نسبت به مواد رادیواکتیوی که برای اسکن تیروئید استفاده میشود، داشته باشند. این حساسیت ممکن است باعث علائمی مانند خارش، قرمزی، یا آبریزش بینی شود.
- در برخی موارد نادر، افراد ممکن است به مواد رادیواکتیو حساسیت نشان دهند که به عوارض آلرژیک منجر میشود.
- بعد از اسکن تیروئید، ممکن است آزمایشهای خونی ناهماهنگ ایجاد شود که به عنوان یک اثر جانبی موقت محسوب میشود.
- اشعههای مورد استفاده در این نوع اسکن، به دلیل استفاده از مواد رادیواکتیو، ممکن است موجب آلودگی اشعه شوند؛ اما مقدار اشعه مورد استفاده بسیار کم بوده و عوارض آلودگی اشعه به طور عمده نادر هستند.
بیشتر بدانید: تبدیل mri به کلیشه
سخن پایانی
در این مطلب به موارد کاربرد اسکن تیروئید اشاره شد. اسکن تیروئید یک روش تصویربرداری پزشکی است که از مواد رادیواکتیو برای ارزیابی ساختار و عملکرد تیروئید استفاده میکند. این اسکنها به پزشک کمک میکنند تا مشکلاتی مانند هیپرتیروئیدیسم یا هیپوتیروئیدیسم را که از طریق پرینت عکس های ام ار ای به او رسیده را تشخیص دهند و ساختار تیروئید را ارزیابی کنند.